Εδώ γράφει η Περυσινάκη Αναστασία:

ΨΥΓΕΙΟ!!!freeze.jpg
Το ψυγείο μας

Το ψυγείο είναι ίσως η περισσότερο χρησιμοποιούμενη συσκευή-ή αλλιώς,η πόρτα που ανοίγει πιο συχνά κι απ' την εξώπορτα! Πιο συγκεκριμένα,το ψυγείο,είναι μια ηλεκτρική συσκευή για την ψύξη και συντήρηση των τροφίμων.Το ψυγείο συγκαταλέγεται ανάμεσα
στις πιο σημαντικές εφευρέσεις του 19ου αιώνα.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πρώτο ψυγείο το χρωστάμε στο Γάλλο Tellie.Το πρώτο ψυγείο ατομικής χρήσης, κυκλοφόρησε στην Αμερική το 1929.Σήμερα, το ψυγείο,είναι ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο κέντρο της οικογενειακής ζωής. Η αποθήκευση στο ψυγείο είναι ένας σημαντικός τρόπος διατήρησης των τροφίμων.

Η λέξη "ψυγείο" προέρχεται από το ρήμα της Αρχαίας Ελληνικής "ψύχω" που σημαίνει: κατεβάζω πολύ τη θερμοκρασία ενός αντικειμένου.
wooden_freeze3.jpg
Παλιό ξύλινο ψυγείο

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ακατάλληλες για τη διατήρηση των τροφών,ενώ οι χαμηλές είναι πολύ πιο κατάλληλες.Κάποιος,με πρώτους τους Κινέζους στα 1000 π.Χ.,σκέφτηκαν ότι θα ήταν βολικό να αποθηκεύσουν το χειμωνιάτικο χιόνι και να το χρησιμοποιήσουν μέχρι το καλοκαίρι για τη συντήρηση των τροφίμων τους.Οι Αιγύπτιοι,τον 5ο αιώνα,έφτιαχναν πάγο τις κρύες νύχτες σε πήλινα σκεύη γεμάτα νερό.Τα σκεύη αυτά τοποθετούνταν πάνω σε άχυρο και κάτω από ανέφελους ουρανούς και σε ξηρό κλίμα.Λόγο της γρήγορης εξάτμισης σχηματίζεται πάγος παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν πέφτει κάτω από το σημείο πήξης του νερού(0 βαθμοί κελσίου).
Σύντομα οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι για να πετύχουν τη διατήρηση του χιονιού ή του πάγου θα έπρεπε να τα απομονώσουν όσο ήταν δυνατό από τη ζέστη του περιβάλλοντος . Κατασκεύασαν λοιπόν δωμάτια, συνήθως ξύλινα, μέσα στα οποία φύλαγαν το χιόνι μαζί με τα τρόφιμα . Αυτά τα δωμάτια τα περιέβαλαν με άλλα μεγαλύτερα που κατασκεύαζαν εξωτερικά αφήνοντας ένα κενό περίπου μισού μέτρου ανάμεσά τους . Το κενό γέμιζε με άχυρο ή πριονίδι δημιουργώντας μια καλύτερη μόνωση . Στα δωμάτια αυτά υπήρχαν δύο πόρτες φτιαγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε εύκολα ο εξωτερικός αέρας να περνάει στο εσωτερικό . Για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της κατασκευής την τοποθετούσαν σε προστατευμένο χώρο, όπως μέσα σε σπηλιά ή υπόγειο ή έστω σε μέρος που να μην αντιμετωπίζει έντονα τη ζέστη . Η ποιότητα της κατασκευής και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν καθόριζαν για πόσο καιρό θα υπήρχε αποθηκευμένο χιόνι ή πάγος . Παρόμοιες κατασκευές έφτασαν να χρησιμοποιούνται μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα σε κάποιες Βόρειες πολιτείες των Η.Π.Α. . Πάγος από τις βόρειες λίμνες πριονίζονταν σε μεγάλα κομμάτια το χειμώνα και αποθηκεύονταν σε υπέργειες ή υπόγειες παγοαποθήκες, για να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι . Μάλιστα ο πάγος αυτός μπορούσε να μεταφερθεί με ατμόπλοια ακόμα και στους τροπικούς θερμομονωμένος με πριονίδι .
Το 18ο αιώνα μ.Χ. οι Άγγλοι υπηρέτες τύλιγαν μέσα σε πανιά κομμάτια πάγο και τα έθαβαν στο χώμα για να διατηρηθούν μέχρι το καλοκαίρι . Ήδη, όμως, από τον 17ο αιώνα μ.Χ. είχε γίνει αντιληπτό ότι η φυσική ψύξη, παρά τα τεχνάσματα συντήρησης του χιονιού ή του πάγου δεν ήταν πολύ αποδοτική . Το πρόβλημα ήταν ακόμη πιο έντονο σε χώρες όπου λόγω των κλιματικών συνθηκών το χιόνι ή το πολύ κρύο ήταν κάτι άγνωστο. Για να λυθεί το πρόβλημα οι προσ
.jpg
Παγοπώλης
πάθειες στράφηκαν στην τεχνητή ψύξη.

Πριν από το ψυγείο υπήρχε ο παγοπώλης. Ο παγοπώλης μετέφερε τον πάγο στην αρχή με μία χειράμαξα στην οποία έστρωνε λινάτσες και εκεί πάνω τοποθετούσε τις παγοκολώνες, ενώ από πάνω τις κάλυπτε πάλι με λινάτσες. Αργότερα όταν η τεχνολογία αναπτύχθηκε άρχισε να κάνει τη μεταφορά με κάρο και κατόπιν με την τρίκυκλη μηχανή του.
Συνήθως περνούσε μία φορά την ημέρα και σε περιόδους καύσωνα μπορεί και δύο φορές την ημέρα. Η πληρωμή γινόταν αναλόγως του μεγέθους του πάγου, ενώ κάθε γειτονιά στις πόλεις είχε τον δικό της παγοπώλη.
Ένα ποίημα σχετικό με τον παγοπώλη:
"Ο ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ"
Επερνούσαν παγοπώλες
και μοιράζανε κολώνες.
Είχαν γίνει από νερό
που το πάγωναν καιρό,
το φαΐ να διατηρεί,
να 'ναι φρέσκο το τυρί,
το νεράκι δροσερό
μια φορά κι έναν καιρό.

wooden_freeze1.jpg
Παλιό ψυγείο με βιτρίνα
Τον πάγο που αγόραζαν οι νοικοκυρές, τον τοποθετούσαν μέσα στην ειδική θήκη από λαμαρίνα που είχαν τα παλιά ξύλινα ψυγεία. Η ψύξη από τον πάγο
wooden_freeze4.jpg
Ψυγείο πάγου
κρατούσε δροσερά τα τρόφιμα που

τοποθετούνταν στους άλλους θαλάμους του ψυγείου.
Αυτά τα παλιά ψυγεία εμοιαζαν πολύ με έπιπλα. Αρκετά απ' αυτά είχανε, μάλιστα, βιτρίνα.
Αυτά τα ψυγεία που χρησιμοποιούσαν υγρό πάγο για την παραγωγή ψύξης και είχαν οικιακή χρήση στην εποχή μας έχουν αντικατασταθεί από συσκευές που διαθέτουν ηλεκτρικό ψυκτικό μηχανισμό με συνέπεια το επάγγελμα του παγοπώλη να εξαφανιστεί.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΧΡΗΣΗ
freeze2.jpg
Σύγχρονο Ψυγείο "Ντουλάπα"

Στην εποχή μας υπάρχουν πολλά είδη ψυγείων τα οποία διακρίνονται ανάλογα με τη χρήση τους.Μερικά απ' αυτά είναι:
-Επαγγελματικά ψυγεία τα οποία παλιότερα χρησιμοποιούσαν ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) ενώ σήμερα λειτουργούν με βαρέως τυπου μηχανικές ψυκτικές εγκαταστάσεις.
wine-cooler.jpg
Ψυγείο για τη διατήρηση κρασιού

 • -Ψυγεία που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση κρασιών.
-Ψυγεία που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση παγωτών.
-Καταψύκτες για τη μακρόχρονη κατάψυξη ευπαθών προϊόντων.
-Έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και ψυγεία για τη φύλαξη και συντήρηση πούρων.
Το αέριο κυκλοφορεί μέσα στο ψυγείο. Επειδή είναι ψυχρότερο η θερμότητα ρέει αυθόρμητα στο άεριο, μειώνοντας τη θερμική ενέργεια των προϊόντων.
tabaccosFreeze.jpg
Ψυγείο για τη διατήρηση πούρων
Αργότερα το αέριο εξέρχεται από το ψυγείο υπό υψηλότερη πίεση, στην ίδια πίεση που βρισκόταν αρχικά, και διοχετεύεται στη σχάρα που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο. Το αέριο ξαναγίνεται υγρό, αλλά αυτό το υγρό περιέχει τη θερμική ενέργεια που απορρόφησε, άρα έχει υψηλότερη θερμοκρασία από το περιβάλλον. Η θερμότητα ρέει αυθόρμητα από το υγρό διαμέσου της σχάρας στο περιβάλλον, ώστε η θερμική ενέργεια του αερίου να μειωθεί όπως και η θερμοκρασία του. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε ένας κύκλος κυκλοφορίας του υγρού. Αυτός ο κύκλος είναι συνεχής, δηλαδή ένα μέρος του ρευστού είναι μέσα στο ψυγείο, ένα άλλο μέρος στη σχάρα, ένα άλλο μέρος εξέρχεται και ένα άλλο εισέρχεται ταυτόχρονα. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του κύκλου είναι η μεταφορά της θερμοκρασίας από το εσωτερικό του ψυγείου στο εξωτερικό περιβάλλον.
Το ψυγείο έχει ειδικά θερμομονωτικά τοιχώματα, για να μη ρέει η θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο ψυγείο. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέλεια θερμομόνωση, πάντα υπάρχει διαρροή θερμότητας στο εσωτερικό του ψυγείου, ώστε αυτό χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια.

ΨΥΞΗ-ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Η χρήση της ψύξης για τη συντήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι και τον πάγο για να συντηρήσουν το κυνήγι τους.
Λέγεται ότι ο Sir Francis Bacon προσβλήθηκε από θανατηφόρα πνευμονία στην προσπάθειά του να παγώσει κοτόπουλα, γεμίζοντας τα σώματά τους με χιόνι. Κατά τη δεκαετία του '30 τα κατεψυγμένα τρόφιμα άρχισαν να πωλούνται εμπορικά μετά από την ανακάλυψη μιας μεθόδου ταχείας κατάψυξης.
Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή;
Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνοντας την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Καθώς το νερό στα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Εντούτοις, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, με εξαίρεση τα παράσιτα, παραμένουν ζωντανοί όταν καταψύχονται• συνεπώς, τα τρόφιμα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια και πριν την κατάψυξή τους και μετά την απόψυξη.
Πώς επηρεάζει η κατάψυξη την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά;
Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους. Η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα και τα πράσινα λαχανικά μπορεί να χάνουν καθημερινά μέχρι και το 15% της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν.
Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται;
Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει μερικά τρόφιμα, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα), εντούτοις, τα τρόφιμα χάνουν την τραγανότητα ή τη σκληρότητά τους. Παραδείγματα τροφίμων που δεν επιδέχονται κατάψυξης περιλαμβάνουν τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται.
Η κατάψυξη στα ψυγεία των σημείων πώλησης καταψύχει γρήγορα τα τρόφιμα, έτσι ώστε να σχηματίζονται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μικρότερη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και η ποιότητα επηρεάζεται ακόμα λιγότερο.
Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη;
Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα• οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης. Στα ψυγεία (όταν η κατάψυξη είναι στο επάνω μέρος) η θερμοκρασία των επάνω ραφιών είναι χαμηλότερη, ενώ των κάτω υψηλότερη.
•Στην πόρτα τους τοποθετείτε πάντα προϊόντα που θα καταναλωθούν άμεσα.
•Mη φορτώνετε με πολλά πράγματα το ψυγείο, γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία του, και μη στοιβάζετε το ένα τρόφιμο πάνω στο άλλο.
•Αποθηκεύετε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα φυλλώδη είδη χωριστά από τα φρούτα.
•Αποθηκεύετε τα προϊόντα που αλλοιώνονται ευκολότερα ή που θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.
•Τρόφιμα με ισχυρές οσμές καλό είναι να τυλίγονται πριν μπουν στο ψυγείο και να μη βρίσκονται πολύ καιρό μαζί με προϊόντα που απορροφούν οσμές.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ-ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
.jpg
Το Γάλα διατηρείται στην ψύξη

 • ΓΑΛΑ: Το φρέσκο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής και η διάρκεια συντήρησης που αναγράφεται στο προϊόν καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Το φρέσκο γάλα υψηλής παστερίωσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σχεδόν έναν μήνα (πριν ανοιχτεί). Έχει το μικρότερο μικροβιακό φορτίο από τα φρέσκα γάλατα, γι’ αυτό θεωρείται και το πιο ασφαλές. Το γάλα μακράς διαρκείας διατηρείται εκτός ψυγείου (πριν ανοιχτεί). Το εβαπορέ γάλα διατηρείται για αρκετό διάστημα εκτός ψυγείου (πριν ανοιχτεί). Πρέπει πάντοτε να κοιτάμε την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στις συσκευασίες γάλακτος.
  Αλλοιώσεις: Όταν το γάλα ξινίσει ή πήξει, δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
 • ΤΥΡΙ:Kαλό είναι να τοποθετείται στα ψηλά ράφια του ψυγείου. Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα δεν πρέπει να καθαρίζονται όσο τα έχουμε φυλαγμένα στο ψυγείο μας, παρά μόνο όταν πρόκειται να καταναλωθούν. Πολλά σκληρά τυριά μπορούν να καταψυχθούν, οπότε διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το προς κατάψυξη τυρί πρέπει να είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια και κλεισμένο σε αεροστεγείς σακούλες, αδιαπέραστες από την υγρασία. Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα λευκά αλμυρά τυριά μπορούμε να τα ξαρμυρίζουμε σε νερό πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Το τυρί διατηρείται καλύτερα ολόκληρο, παρά τριμμένο, και καλό είναι να τρίβεται αμέσως πριν από το σερβίρισμα.
 • ΒΟΥΤΥΡΟ:Το διάστημα για να το καταναλώσετε δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 1-2 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας. Φυλάσσεται στο ψυγείο καλά κλεισμένο στη συσκευασία του ή σε αλουμινόχαρτο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  Aλλοιώσεις: Aλλάζει χρώμα, εμφανίζει μούχλα και αρχίζει να μυρίζει.
  Tο βούτυρο παίρνει τη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα, γι’ αυτό φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο.
 • ΓΙΑΟΥΡΤΙ:Διατηρείται στο ψυγείο και αν περιέχει φρούτα, είναι πιο ευαίσθητο. Tο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (όπως κι αν είναι συσκευασμένο) έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 12-15 ημέρες, ενώ το βιομηχανικό (φυσικό, στραγγιστό, ανάμεικτο, βιογιαούρτι) μπορεί να διατηρηθεί μετά το άνοιγμα για 5-7 ημέρες.
  Aλλοιώσεις: Mην καταναλώνετε προϊόντα που παρουσιάζουν δυσχρωμία ή κάποιο άλλο εμφανές σημάδι αλλοίωσης.
  Προσέχετε πάντα αν στο καπάκι υπάρχει κάποια τρύπα. Όσο μικρή και αν είναι, ο αέρας που περνάει μειώνει το χρόνο ζωής του προϊόντος.
  Tο γιαούρτι είναι ένα προϊόν ζυμώσεως του γάλακτος, γι’ αυτό και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος είναι τα κύρια μικρόβια που υπάρχουν στο τελικό προϊόν.
 • ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:Μετά το άνοιγμα, διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες. Γενικά, για την κρέμα γάλακτος ισχύει ό,τι και για το γάλα.
 • ΡΥΖΟΓΑΛΟ-ΚΡΕΜΕΣ:Διατηρούνται στο ψυγείο και καλό είναι αυτά που πωλούνται στα σουπερμάρκετ να τα κρατάτε μετά το άνοιγμα μέχρι 5 ημέρες. Aν τα φτιάχνετε μόνοι σας, το διάστημα ανεβαίνει στις 8-9 ημέρες.
  Aν φτιάχνετε μόνοι σας επιδόρπια γάλακτος, φροντίζετε να τα φυλάτε σε γυάλινα μπολ, να τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια να τα βάζετε στο ψυγείο, αφού τα σκεπάσετε με σελοφάν.
 • ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ: Καλό είναι να μην μένουν μέσα στο ψυγείο τα νωπά πουλερικά που ψωνίζουμε και μας τυλίγουν στο ειδικό χαρτί με τη ζελατίνα, γιατί έτσι τυλιγμένα δεν αερίζονται και δεν ψύχονται σωστά. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε ένα ανοιχτό μπολ, προσέχοντας να μην έρχονται σε επαφή ή να μην στάζουν υγρά σε άλλα τρόφιμα. Τα νωπά πουλερικά χωρίς εντόσθια διατηρούνται στο ψυγείο μία έως δύο μέρες (το πολύ 3 μέρες), ενώ εκείνα που έχουν εντόσθια έως 24 ώρες, χωρίς να μαγειρευτούν. Αν επιθυμούμε να τα καταψύξουμε, τα πλένουμε καλά, αφαιρούμε τα εντόσθια, τα στεγνώνουμε καλά και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη, μέσα σε ειδικές σακούλες.
 • ΚΡΕΑΣ: Δεν πρέπει να κρατάμε το κρέας στη συντήρηση πάνω από δύο μέρες. Καλό είναι να μην είναι περιτυλιγμένο με χαρτί, αλλά να τοποθετείται σε κατάλληλο σκεύος που επιτρέπει ελαφρώς τον αερισμό του, π.χ. σε γυάλινο μπολ, το οποίο καλύπτεται με ένα πιάτο, χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε να καταναλώσουμε το κρέας εντός τριών ημερών, καλύτερα είναι να αγοράσουμε κατεψυγμένο κρέας, αντί να καταψύξουμε το νωπό. Αν πάλι θέλουμε να καταψύξουμε το νωπό, πρέπει να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε καλά, και, εν συνεχεία, να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για τρεις έως τέσσερις μήνες τα αιγοπρόβατα, τέσσερις έως έξι μήνες το χοιρινό, έξι μήνες το μοσχαρίσιο και έως έναν χρόνο το βοδινό.
 • ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ: Τα αλλαντικά είναι ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα. Όταν τα αγοράζουμε συσκευασμένα, διατηρούνται στο ψυγείο μέσα στη συσκευασία τους έως την ημερομηνία λήξης. Όταν, όμως, ανοίξουμε τη συσκευασία ή αγοράσουμε αλλαντικά σε κομμένες φέτες, πρέπει να καταναλωθούν μέσα στις επόμενες 3-5 μέρες. Στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν περίπου 2 μήνες.
 • ΨΑΡΙΑ:Όταν αγοράζουμε φρέσκα ψάρια, πρέπει να τα πλένουμε, να τα καθαρίζουμε, να αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια, να τα στεγνώνουμε και, εν συνεχεία, να τα διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου το πολύ για 2-3 μέρες, έως ότου τα μαγειρέψουμε ή τα καταψύξουμε από τρεις (τα λιπαρά ψάρια) έως πέντε (άπαχα ψάρια) μήνες. Ο ιδανικότερος τρόπος για να ξεπαγώσουμε τα ψάρια είναι να τα αφήνουμε στη συντήρηση. Δεν πρέπει να τα βγάζουμε εκτός ψυγείου, για να μην έχουμε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, αλλοιώνεται το δέρμα ή οι ιστοί τους.
 • ΨΩΜΙ:Ελάχιστες φορές το ψωμί παραμένει φρέσκο και νόστιμο την επόμενη μέρα της αγοράς του. Το ψωμί με προζύμι μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο αν πρώτα το τυλίξουμε καλά με μια πετσέτα, ή να το συντηρήσουμε στην κατάψυξη για να το καταναλώσουμε κάποια άλλη μέρα.
 • ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ:Τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στα χαμηλά ράφια του ψυγείου, απ’ ό,τι όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν πρέπει να τα πλένουμε ποτέ, εφόσον θα τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, παρά μόνο λίγο πριν καταναλωθούν. Δεν πρέπει να τα τυλίγουμε ασφυκτικά σε σακούλες ή μεμβράνες, γιατί συσσωρεύεται υγρασία και μαραίνονται πιο γρήγορα. Καλό είναι να φυλάγονται στο ειδικό συρτάρι ελεύθερα.
 • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΕΛΙΕΣ: Το ελαιόλαδο διατηρείται καλύτερα μέσα σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Αποφύγετε τα πλαστικά δοχεία. Όσο διατηρούμε τις ελιές σε κάποιο σκεύος, πρέπει να τις ανακατεύουμε, ώστε να αερίζονται και να μην κοκκινίζουν. Ο τρόπος διατήρησής τους εξαρτάται από τον τύπο της ελιάς. Οι ελιές είναι καλύτερα να αγοράζονται κατόπιν δοκιμής και σε ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες μας το πολύ για μερικές εβδομάδες. Οι γεμιστές ελιές είναι πιο ευαίσθητες. Στο σπίτι διατηρούνται σε γυάλινα δοχεία με αραιό διάλυμα από ξίδι ή άλμη, στο λάδι, στην ψύξη και στην κατάψυξη έως έξι μήνες.
 • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:Οι ξηροί καρποί διατηρούνται σε κλειστά σκεύη σε ξηρό και δροσερό μέρος, ενώ το καλοκαίρι καλό είναι να τα τοποθετούμε στο ψυγείο.


ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
1. Ήταν κάποτε δύο φίλοι που πίστευαν ότι όταν σβήνουμε το φως, αυτό κρύβεται κάπου.Το όνειρό τους, λοιπόν, ήταν ν' ανακαλύψουν την κρυψώνα του.Μια νύχτα, ο ένας απ' τους δύο σηκώθηκε και πήγε στην κουζίνα.Όλα τα φώτα ήταν σβηστά. Άνοιξε το ψυγείο κι έμεινε με το στόμα ανοιχτό απ' την έκπληξη.Παρ' όλο που ήταν μαύρα μεσάνυχτα, τηλεφώνησε αμέσως στον φίλο του και του είπε: Τώρα που όλα τα φώτα είναι σβηστά, πήγαινε στην κουζίνα και άνοιξε το ψυγείο. Θα ανακαλύψεις ότι εκεί μέσα κρύβεται το φως.
ΠΗΓΕΣ:
Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα
www.wikipedia.gr
www.fristam.gr
ΠΑΤΡΙΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
The European Food Information Council